Instructies Thuisbehandeling

Met de Luizenkliniek Kam Kit

Informatie

Voor welke doeleinden geschikt?

Als Controle: De Luizenkliniek Kam Methode met onze Kam Kit is de meest betrouwbare manier om op hoofdluis te controleren. Mits toegepast volgens de instructies, worden luizen en zelfs 90%-95% van de neten in één behandeling uitgekamd. Hiermee wordt uitgesloten dat, bij geen vondst, er wel een besmetting is.
Om op basis van uw vondst te weten of u hoofdluis heeft, kijk de korte video "Heb ik Hoofdluis" op: Hoofdluischeck

Als Behandeling: De Luizenkliniek Kam Methode is zeer geschikt voor een effectieve doch voordelige thuisbehandeling. Doordat de luizen en neten veel effectiever verwijderd worden kan u, in 13 dagen tijd om de dag kammen volgens de instructies, iedere besmetting gegarandeerd elimineren.

Als Preventie: De Luizenkliniek Kam Methode kan bij wekelijks gebruik van 5 á 10 minuten voorafgaand aan de gebruikelijke wasbeurt, als ideale preventie worden gebruikt. Zodoende kan wekelijks vastgesteld worden of er een nieuwe besmetting heeft plaatsgevonden en indien nodig met één grondige kambehandeling direct worden geëlimineerd, voordat het goed en wel kan aanslaan.

Hoe vaak/hoe lang kammen?

Hoe vaak?

Lichte besmetting 
(<3-5 luizen, <30-50 neten):
Één kambehandeling per behandeldag.
13 dagen lang om de 3 dagen = 
4 kambehandelingen totaal

Gemiddeld tot zware besmetting 
(>3-5 luizen, >30-50 neten):
Één kambehandeling per behandeldag.
13 dagen lang om de dag =
7 kambehandelingen totaal.

Het is van cruciaal belang dat u de 13 dagen volbrengt, ongeacht hoe licht of zwaar de besmetting!
Met onze Kam Kit kunt u al bij de eerste kambehandeling rond de 95% uitkammen. Maar de overige 5% moet ook geëlimineerd worden, door de cyclus te doorbreken!
Een gemiste neet (eitje) kan 7-10 dagen nodig hebben om uit te komen. Neten die pas aan het einde van die 10 dagen uitkomen, wanneer u reeds gestaakt zou zijn met de kambehandelingen, hebben binnen no-time weer een geheel nieuwe cyclus voortgebracht. Kam dus door tot de laatste neet is uitgekomen tot een luis, en u die laatste luis verwijderd heeft. De 3 dagen extra is voor de zekerheid, omdat jonge luisjes érg klein zijn en heel soms alsnog gemist kunnen worden. Na 3 dagen zijn zij al wat groter en eenvoudiger uit te kammen. 
Op de 13e dag zijn alle neten óf uitgekamd óf gestorven óf uitgekomen. Alle oude en nieuwe luizen zijn verwijderd alvorens zij nieuwe neten konden leggen: de cyclus is doorbroken!

Hoe lang?

Gemiddeld duurt een kambehandeling 20 min. bij kort haar en 30 - 40 min. bij lang haar.
Hoe lang een kambehandeling duurt hangt af van de structuur van het haar en de ernst van de besmetting. Snel klittend haar, zeer dik haar, en/of een groot aantal neten kan het kammen een uitdaging maken.
Daarom zijn de voorbereidende stappen en voldoende Luizenkliniek Kam Crème belangrijk. Het kammen kan qua snelheid en comfort geoptimaliseerd worden wanneer:
- de geadviseerde hoeveelheid Luizenkliniek Kam-Crème wordt gebruikt > ongeveer 1/7e deel van de liter Kam Crème per kambehandeling.
- de knopen goed uit het haar verwijderd zijn en de Kam Crème goed verdeeld is > gebruik van Tangle Teezer borstel en witte puntkam (Kam Kit Detangler of Ultimate). 
- de instructies stap voor stap worden opgevolgd. Het is niet nodig om langer door te gaan, of vaker te kammen, dan het uitkammen van alle plukken, éénmaal op de aanbevolen dagen.

 

Benodigdheden
 • Luizenkliniek Kam Crème (zorgt dat luizen niet gemist worden) 
 • Licemeister Netenkam (zorgt dat neten niet gemist worden)
 • Tangle Teezer (Detangler voor fijn haar, Ultimate voor dik/krul haar)
 • Puntkam
 • Witte kom of (was)bak

 

Benodigdheden

Waarom met de Luizenkliniek Kam Crème?

De Luizenkliniek Kam Crème, mits i.c.m. de Licemeister Netenkam, maakt nu juist het verschil tussen een effectieve kam methode en één waarbij neten en nimfen vaak gemist worden.
In één kambehandeling kunnen alle luizen en 90%-95% van de neten verwijderd worden.

Effectieve verwijdering: De belangrijkste eigenschap van de Luizenkliniek Kam Crème is dat het luizen én neten vangt en uitkambaar maakt.
Luizen, nimfen en neten worden vaak gemist door de netenkam doordat luizen weglopen van de kam en neten door de kamtanden glippen.
De Luizenkliniek Kam Crème is uniek en speciaal ontwikkeld om dit te voorkomen. Luizen en neten worden in de drijfzand-achtige structuur van de Crème gevangen en als een sneeuwschuiver uit het haar gekamd. Gewone conditioner heeft niet deze vangende werking.

Eenvoudiger: De Luizenkliniek Kam Crème maakt het meest onmogelijke haar eenvoudig doorkambaar. De sterkste krul wordt getemd, de ergste klitten ontklit, het stugste haar wordt weer zacht. De fijnmazige netenkam zal vloeiend door de dikste haren glijden zonder pijn of haarverlies.

Veilig voor huid en haar: Gewone conditioner is bedoeld voor haren, niet om op de hoofdhuid te smeren. De meeste conditioners bevatten siliconen welke absoluut niet op de huid mogen komen, en vaak ook andere stoffen zoals parabenen. De Luizenkliniek Kam Crème is speciaal ontwikkeld om op de hoofdhuid aangebracht te mogen worden, en is veilig (gezond zelfs!) voor alle leeftijden, zwangere of lacterende vrouwen.

Voordelig: Gewone conditioner, al zeker de soorten die geen of weinig schadelijke stoffen bevatten, zijn een stuk kostbaarder. De voordeelverpakking van maar liefst een hele liter zorgt ervoor dat u rijkelijk kan smeren voor een optimale kambehandeling.

 

 

Wie mag de Kam Crème gebruiken?

De Luizenkliniek Kam Crème doodt geen luizen, maar vangt ze. Het is dus een product dat mechanisch werkt en derhalve geen pesticiden of andere (mogelijk) onveilige chemische stoffen bevat.
De Kam Crème is zo effectief dankzij zijn luizen-vangende structuur, niet door wat er in zit.

Qua ingrediënten is de Kam Crème te vergelijken met een hoogwaardige conditioner van kapperskwaliteit.
Maar dan zelfs nog gezonder dan de meesten! Een gewone conditioner is namelijk alleen geschikt voor het haar, niet voor op de hoofdhuid!
Het bevat géén:

 • Pesticiden
 • Insecticiden
 • Parabenen
 • Schadelijke conserveringsmiddelen
 • Siliconen
 • Parfum
 • Kleurstoffen

Onze Kam Crème is dus volkomen veilig voor baby's, kinderen, zwangere/lacterende vrouwen, mensen met aandoeningen enz.

Waarom met de Licemeister Netenkam?

De Licemeister Netenkam, mits i.c.m. de Luizenkliniek Kam Crème, maakt nu juist het verschil tussen een effectieve kam methode en één waarbij neten en nimfen vaak gemist worden. De minimale afstand en vooral rigiditeit van de kamtanden zijn onevenaarbaar. Als 16 pincetten op een rij.
In één kambehandeling kunnen maar liefst 90%-95% van de neten verwijderd worden. 
Alle klanten die in onze kliniek komen, die thuis met verscheidene kammen (goedkope en dure) gepoogd hebben de besmetting te elimineren, staan versteld van hoeveel neten wij er met de Licemeister alsnog uitkammen.

De Licemeister is de kam die wereldwijd door professionals wordt gebruikt en een kam die zich écht een ‘neten’kam mag noemen.
De kamtanden zijn op unieke wijze in het handvat gegoten. Hierdoor is iedere kamtand afzonderlijk rondom en diep in het handvat ingesloten, wijken de kamtanden niet onder druk, en glippen de neten er niet doorheen. Zelfs kammend door het dikste haar, blijven de tanden strak tegen elkaar en laat het nagenoeg niets ontsnappen.
De Licemeister tanden zijn van een zeer hoogwaardig metaal, roesten niet en hebben mooi afgeronde punten die de huid niet beschadigen.
De kam gaat dan ook een leven lang mee! 

Instructies

Stap 1
 • Borstel het droge haar pijnloos uit de klit met de Tangle Teezer. (Krul- of kroeshaar pas borstelen met crème).
 • Breng vervolgens een scheiding aan in het midden van het haar (van voorhoofd tot aan de nek). Bij kort haar geen scheiding nodig

Benodigdheden:


Tangle Teezer + Puntkam

Stap 2
 • Breng een rijke laag Luizenkliniek Kam Crème aan op de droge haren, goed verdeeld over de gehele hoofdhuid. Ongeveer 1/7e deel van de flacon. *binnenkort op flacon aangeduid in 'dagdelen' 
  Het is van bepalend belang dat deze hoeveelheid goed verdeeld wordt aangebracht voor het vangende effect.
 • Borstel nogmaals de haren met de Tangle Teezer borstel, zodat de klitten er weer uit zijn en de Kam Crème goed verdeeld is.
 • Kam de haren met de puntkam; wanneer deze er zonder weerstand doorheen gaat zijn de haren klaar om met de netenkam gekamd te worden.
  Kam Crème die in de puntkam terechtkomt weer terug op de scheiding smeren zodat er een “witte hanenkam” ontstaat!

Benodigdheden:

Kam-Crème + Tangle Teezer + Puntkam

Stap 3
 • Vul een witte kom of (was)bak met heet water om telkens de netenkam in uit te spoelen; door de warmte lost de Kam Crème weer op waardoor de drijvende neten en luizen goed zichtbaar worden.
 • U begint te kammen met de netenkam aan de kant van het voorhoofd en kamt vanaf de scheiding, schrapend langs de zijkant van het hoofd, tot aan de punten. Dan goed overlappend kamt u alle banen tot bij de nek.
 • Na het kammen van iedere baan spoelt u de kam goed uit in de kom. Indien de kom verzadigd raakt met Kam Crème, vul de kom dan opnieuw met schoon water zodat u goed zicht houdt op wat u vindt.
 • Wanneer u ter controle of preventie kamt, dan is dit voldoende, ter behandeling dient u te vervolgen met Stap 4.

Benodigdheden:

Licemeister + Kom

Stap 4
 • Wanneer u ter behandeling kamt i.p.v. ter controle, til dan nu vervolgens het haar recht van het hoofd af, schuif de netenkam horizontaal in, dusdanig dat de gehele lengte van de kamtanden liggend over de hoofdhuid, diep in het haar, schuiven. Hierdoor komt de basis van de kamtanden ónder de neten en de op de huid liggende nimfen terecht, waardoor zij effectief uitgekamd worden.
  Zodra de haren niet verder de netenkam in kunnen en tegen het handvat drukken, trekt u de netenkam naar de punten van het haar toe. Zo kamt u alle plukken van alle richtingen (links, rechts, onder en boven).
 • Op het laatst kamt u alle haren naar achteren zodat u de scheiding zelf nog kunt kammen.

Extra Tips:

 • Zorg dat de punten van de netenkam constant zacht over de huid glijden. De kam mag nooit loskomen van de huid, totdat u voorbij de haargrens bent, anders mist u de onderste lagen.
 • Trek een vuilniszak met gat in de bodem over het hoofd en lichaam van de persoon die u gaat kammen zodat hij/zij niet nat en koud wordt. Laat jonge kinderen niet alleen met plastic i.v.m. verstikkingsgevaar!
 • Zet bijv. een leuke film op als afleiding.
 • Indien u iets vindt waarvan u twijfelt of het een luis/neet of iets anders is, haal het dan uit de waterbak, leg het op een wit vel papier en maak er dan een scherpe foto van. Middels de info en foto’s op de pagina Hoofdluischeck kunt u een goede determinatie maken. Ook kunt u de foto naar ons sturen per Email, dan kunnen wij u op afstand vertellen wat het is: info@luizenkliniek.nl
Kort haar

Voor personen met kort haar is het niet mogelijk of zinvol om te kammen volgens de methode van stap 3.
U hoeft dan alleen volgens de methode van stap 4 te kammen:
Til de te kammen pluk haar recht omhoog van het hoofd af en kam de pluk meermaals van alle verschillende richtingen, door de kam helemaal liggend, plat op het hoofd, diep in de aanzet te schuiven. Let er daarbij op dat de gehele lengte van de kamtanden over de hoofdhuid glijdt, en de kam dermate diep in het haar geschoven wordt, dat de haren stevig tegen het handvat van de netenkam aangedrukt zijn, voordat en terwijl u de kam omhoog uit het haar trekt. (zie video vanaf minuut 4) 
Wanneer alle plukken op die manier grondig uitgekamd zijn, alle haren
 van voren naar achteren kammen, in sterk overlappende banen.
 

Kroeshaar

Kroeshaar heeft een andere volgorde en methode van werken, omdat je anders niet goed erdoorheen komt.
Niet kroezend haar, ongeacht hoe licht of sterk de krul, zal met de Luizenkliniek Kam Crème veranderen in glad getemd haar, en kan volgens de reguliere instructies gekamd worden.
Met kroeshaar bedoelen we dus echt afro-haar type 3C-4C, dat kam je als volgt:

 1. Kamcreme in het droge haar doen, veel, zowel op de hoofdhuid als in de lengtes van het haar
 2. Maak twee scheidingen. Één in het midden, van voorhoofd naar de nek. Één van oor naar oor.
 3. Zet de 4 delen vast met haarklemmen.
 4. Begin met een deel in de nek; neem een heel dun reepje haar aan de onderkant, en zet de haren erboven weer terug in de haarklem.
 5. Borstel deze pluk helemaal uit met de Tangle Teezer Ultimate borstel, tot je er vloeiend doorheen komt.
 6. Neem dan de witte puntkam, en kam de pluk uit tot je geheel geen weerstand meer voelt. Houd de pluk bij de punten steeds aangespannen vast, zodat de haren niet terug in de krul kunnen veren. De pluk moet constant rechtop van het hoofd af gehouden worden.
 7. Smeer de creme die in de puntkam terechtkomt terug op de aanzet.
 8. Schuif de Licemeister Netenkam horizontaal (liggend) zo diep mogelijk in de pluk, en trek dan naar de punten toe. Herhaal dit eventueel door de Netenkam van andere richtingen in te schuiven. (zie video vanaf minuut 4)
 9. Spoel de kam steeds uit in de bak met heet water.
 10. Pas als de pluk met de netenkam uitgekamd is, mag je de pluk loslaten en terug in zijn krul laten veren.
 11. Nu neem je een volgende dunne reep haar, en zet je de overige plukken weer terug in de haarklem. Dit doe je tot dit deel helemaal gekamd is, en herhaal je voor de overige 3 delen.

 

Instructie Video

FAQ

Moet ik ook een luizenmiddel gebruiken?

Vaak wordt het advies gegeven en opgevolgd om naast de reguliere kambehandeling een dodend luizenmiddel te gebruiken.
Bij toepassing van onze Kam Behandeling is dit niet nodig. Het levert geen enkel voordeel of sneller resultaat:

Luizenmiddelen zijn effectief in het doden van luizen (tenzij er resistentie voor is), maar doden slechts een deel van de neten.
Onze kambehandeling is dermate effectief dat, bij uitvoering volgens onze instructies, alle volwassen luizen in de eerste kambehandeling verwijderd kunnen worden.
Het heeft naar onze mening geen enkel nut om de luizen eerst te doden, wanneer je ze daarna allemaal verwijdert. Het maakt tenslotte geen verschil of de luis levend of dood door het riool gaat.
Het is tevens zinloos om een luizenmiddel te gebruiken om zodoende een deel van de neten te doden. Ongeacht hoeveel levende neten er achter blijven, het vergt slechts 2 neten om de besmetting in gang te houden.
U moet dus hoe dan ook 13 dagen kammen om het nog levende deel te elimineren omdat een neet tot maximaal 10 dagen levensvatbaar kan zijn, plus 3 dagen extra om de laatst uitgekomen luisjes met zekerheid niet te missen).

Luizenmiddelen hebben daarnaast geen gezonde werking op de hoofdhuid en haren. De minst schadelijke en meest verkochte luizenmiddelen zijn gebaseerd op dimethicon (chemische olie die luizen verstikt).
Dimethicon verstikt echter ook de hoofdhuid en haren wat droge hoofdhuid, schilfers en jeuk kan veroorzaken. Dit zijn nu juist de symptomen die men kan verwarren voor een nog steeds bestaande besmetting. 

Hoe maak ik de netenkam schoon?

De netenkam hoeft alleen luisvrij te zijn om (kruis/her)besmetting te voorkomen. Neten die eenmaal uit het haar gekamd zijn kunnen niet meer uitkomen en geen besmetting veroorzaken.
Het is dus niet nodig om de netenkam uit te koken. 

Puur voor de hygiëne (dus niet voor enig besmettingsgevaar) kunt u de kam schoonmaken met een beetje gedehydrateerde alcohol.
Wanneer u de neten eruit wenst te halen kunt u dit het beste doen door deze onder de stromende kraan te houden terwijl u met een puntpincet de neten eruit schraapt.

Wat naderhand te doen met de Kam Crème?

De Luizenkliniek Kam Crème zorgt ervoor dat luizen letterlijk gevangen worden tijdens het kammen dankzij haar unieke structuur, niet doordat het werkzame (dodende) stoffen bevat. Zodra u klaar bent met kammen levert de Kam Crème dus geen na-werking. Die is ook niet nodig.
Het grootste deel van de crème wordt tijdens de kambehandeling uitgekamd. Het overige deel van de kamcrème kunt u na de behandeling uit het haar wassen.

Heb ik (nog) hoofdluis?

Het is begrijpelijk wanneer u vóór, tijdens of na behandeling wil weten of u, of uw gezinsleden, (nog) hoofdluis heeft.
Of dat u uw kam-vondst wilt determineren.
Hoe je kan bepalen wat wat is, en of dat betekent dat het een actieve of verholpen besmetting, of wellicht wel loos alarm betreft, vind je op onze pagina Hoofdluischeck en dit filmpje "Heb ik Hoofdluis".

Heb ik Hoofdluis?