Behandelen van hoofdluis.
Wat werkt wel en wat niet?
3 behandelmethoden
Grofweg zijn er 3 manieren om hoofdluis te behandelen:
- Dood drogen met warme lucht
- Verwijderen met een netenkam
- Doden met een luizen-dodend middel
De reden dat behandeling vaak faalt, is doordat een besmetting gemiddeld uit 100 keer zoveel neten als luizen bestaat, en juist de neten zo lastig te elimineren zijn.
Luizenmiddelen doden zelden alle neten, en de reguliere netenkam verwijdert zelden alle neten.
Alleen d.m.v. een speciaal medisch apparaat is het mogelijk om neten effectief te doden, en er bestaat een netenkam die de neten wél effectief uitkamt.
Waarom het één wel, en het ander niet werkt, en hoe je gegarandeerd hoofdluis kan elimineren, vind je hieronder:
Hoe kom je er écht van af?
Sinds 2009 bestaat het AirAllé apparaat waarmee in professionele klinieken gegarandeerd de neten worden gedood d.m.v. een dehydratatiemethode.
Dit medische apparaat behandelt het haar en de hoofdhuid, daar waar de luizen en neten zich bevinden, en zorgt ervoor dat de embryo's in de eitjes, alsmede de luizen, volledig worden uitgedroogd.
De vooraanstaande Lice Clinics of America, als ook de Luizenkliniek in Nederland, hebben dit apparaat exclusief in gebruik, waar gecertificeerde hoofdluisspecialisten u in 90 minuten tijd van iedere besmetting af helpen, ongeacht de ernst of duur ervan.
Het fijne ervan is dat het een fysieke behandeling is, en niet één waarbij gifstoffen zoals pesticiden worden gebruikt. Veilig en geen resistentie dus.
Naast de uiterst effectieve en veilige behandeling, wordt er tevens voorzien in degelijk preventief advies waarmee men eenvoudig luisvrij kan blijven.
Informatie over deze behandelmethode vindt u hier: Luizenkliniek Behandeling
LET OP: met een föhn is het niet mogelijk om neten effectief en veilig dood te drogen!
Een föhn is gemaakt om haren te drogen. Neten daarentegen zitten bij de huid. Om een neet dood te drogen dient deze met een specifieke en exacte luchttemperatuur, gedurende 30 seconden, behandeld te worden, en mag de lucht niet geblokkeerd worden door haren. Dit is enkel mogelijk met het gepatenteerde AirAllé apparaat.
Zoals het R.I.V.M. beaamt met hun "Luis in je haar?Kammen maar!" - campagne, is het effectiever om te kammen dan om luizenmiddelen te gebruiken.
Maar ook kammen met een reguliere netenkam is slechts in 38% tot 57% van de gevallen effectief, na 14 dagen lang kammen.
Dit komt doordat neten en nimfen vaak door de kamtanden glippen, en luizen wegvluchten van de netenkam.
Neten zijn zó klein dat zij vaak eenvoudig door de ruimte tussen de kamtanden glijden.
Het is daarom belangrijk om een netenkam met metalen tanden te gebruiken.
Maar ook metalen tanden kunnen uit elkaar gedrukt worden door de haren, waardoor de neten er alsnog doorheen glijden.
Evenals het luizen én neten-dodende AirAllé apparaat, komt ook de Licemeister netenkam uit de U.S.A.
Het is de kam die door veel hoofdluis professionals wordt gebruikt en de netenkam waarvan de tanden op een unieke wijze in het handvat zijn geseald, waardoor de kamtanden niet kunnen wijken, en neten effectief worden uitgekamd.
Informatie & instructies voor een effectieve kam-methode waarmee in slechts 4 tot 7 kambehandelingen gegarandeerd de hele cyclus van de luis wordt geëlimineerd vindt u hier: Kambehandeling
Er bestaan commerciële middelen en huismiddeltjes.
Tenzij er resistentie is ontstaan, werken luizenmiddelen effectief tegen luizen, maar ongeacht het merk of soort, werken zij weinig effectief tegen neten (luizeneitjes).
Ook het R.I.V.M. stelt dat luizenmiddelen alleen effectief zijn in combinatie met kammen met een netenkam.
Doordat meestal een aanzienlijk deel van de neten de behandeling met een luizenmiddel overleeft, komen binnen enkele dagen/weken weer nieuwe luizen uit.
Op sommige luizenmiddelen staat desondanks dat het neten doodt. Wanneer een onderzoek uitwijst dat een behandeling een (klein) deel van de neten heeft gedood, dan mag de fabrikant op de verpakking vermelden dat “het neten doodt”, dat het slechts een deel betrof en hoeveel er dood gingen hoeft er niet bij vermeld te worden.
Luizenmiddelen zijn grofweg in 3 groepen te verdelen:
Pesticiden als werkzame stof
Dimethicon als werkzame stof
Huismiddeltjes
Pesticiden, zoals Permethrine, zijn het minst effectief. Niet alleen worden luizen in toenemende mate resistent voor dit soort middelen, waardoor luizen er niet dood van gaan, maar Permethrine is een neurotoxine. Over de veiligheid ervan voor de gezondheid zijn veel discussies.
Dimethicon is een chemische siliconenolie wat de ademgaten van de luis verstopt waardoor de luis in zijn eigen lichaamsvocht stikt. Resistentie niet mogelijk. Geen gevaar voor de gezondheid bekend. Wel heeft het een verstikkende werking op de hoofdhuid en haren met mogelijk droge huid, roos en jeuk als gevolg.
Huismiddeltjes worden vaak gebruikt doordat iemand er toevallig een keer succes mee heeft behaald, en omdat dit meestal natuurlijke, goedkope, niet-commerciële producten zijn, hangt men er graag geloof aan.
Azijn, groene zeep, mayonaise, eucalyptusolie, tea tree olie, rozemarijnolie, baby haarlotion, haarverf, alcohol, of de ronduit gevaarlijke varianten zoals petroleum, terpentine, of zelfs anti-vlooienmiddelen voor dieren!
Helaas moeten wij deze mythes allemaal ontkrachten. Al deze middelen hebben enkel en alleen een werking (in een bepaalde mate) tegen luizen, maar niet of nauwelijks tegen de eitjes. De luizen zijn het puntje van de ijsberg, de eitjes vormen het overgrote deel van de ijsberg die onzichtbaar onder het wateroppervlak zit.
Dat een natuurlijk middel geen bijwerkingen kan hebben is evenmin waar. Zelfs een etherische olie zoals Tea Tree kan in sommige gevallen een hormonale bijwerking hebben.
(Commerciële) Luizenmiddelen zijn verreweg de meest gebruikte behandelmethode.
Doordat luizenmiddelen echter beloven de neten te doden, wat de indruk wekt “alle” neten te doden, terwijl in werkelijkheid slechts een deel gedood wordt, beseffen veel mensen niet dat de besmetting niet verholpen is.
Wij horen constant van mensen dat zij niet, of niet lang genoeg, gekamd hebben, doordat zij ten onrechte dachten dat het luizenmiddel afdoende zou zijn.
Vaak grijpt men dan naar talloze andere merken met het zelfde resultaat, zonder een effectieve 2-weekse kambehandeling in te zetten.
Hierdoor ontstaan (zeer) langdurige besmettingen, met dermate veel neten, dat het op een gegeven moment te omvangrijk is voor mensen om zelf nog weg te krijgen zonder professionele hulp.
Het aantal personen uit de omgeving van mensen met langdurige besmettingen die door hen besmet worden is dan groot waardoor de kans op herbesmetting tevens substantieel is.