Hoofdluis

Luizen, nimfen en neten. Hoe zit dat nou?

Wat is een hoofdluis?

Een hoofdluis is een parasiet dat uitsluitend op mensen leeft. Een hoofdluis kan niet op een dier overleven, je kan dus geen hoofdluis krijgen of geven door contact met dieren.
Een volwassen luis is ongeveer zo groot als een sesamzaadje en bruin-grijs van kleur.
Luizen hebben een plat lijf met 6 poten en 2 voelsprieten.
Luizen ademen door kleine luchtgaten op hun lichaam, tracheeën genaamd. Deze kunnen zij sluiten om wel 8 uur lang hun adem in te houden.
Een hoofdluis drinkt gemiddeld 5 keer per dag bloed van zijn gastheer.
Luizen kunnen niet lopen, vliegen of springen. Zij klimmen enkel van haar naar haar.

Tracheen
Volwassen Luis

Wat is een nimf?

De net uit het ei gekomen luisjes heten nimfen. Zij zijn in het begin net zo klein als een neet, met het blote oog lijken zij op een bewegend stofdeeltje.
Luizen hebben een exoskelet (extern skelet), net als een krab of een kreeft. Het harde buitenste en zachte binnenste zorgt ervoor dat de nog groeiende nimf drie maal vervelt voordat hij volwassen is. Wanneer een nimf kort geleden zijn exoskelet heeft verloren dan is hij nagenoeg transparant waardoor je het gedronken bloed kan zien, en de nimf rood oogt.
Nimfen zijn meestal plat-liggend op de hoofdhuid te vinden. Bij een kambehandeling worden nimfen daarom vaak gemist doordat zij door de taps toelopende punten van de netenkamtanden glippen. Dit probleem kan verholpen worden door te kammen met een speciaal daarvoor ontwikkelde Kam-Crème waar de nimfen in vastkleven en met deze crème en al uitgekamd worden.

Nimf komt uit, klimt uit het ei
Nimf jonge hoofdluis, rood van gedronken bloed

Wat is een neet?

De eitjes van hoofdluizen worden neten genoemd. Een vrouwtjes hoofdluis kan tussen de 100-150 eitjes leggen.
Neten worden vastgeplakt aan het haar, heel dicht bij de hoofdhuid, en kunnen maandenlang vast blijven zitten, ook wanneer het eitje reeds is uitgekomen of wanneer het embryo in het ei is gestorven. Gelukkig komen nooit alle neten uit, daarom legt ze er zoveel, om het voortbestaan te garanderen. Wel is het zo dat ieder levensvatbaar neetje gedood of verwijderd moet worden als u een actieve besmetting wilt elimineren.
Luizenmiddelen doden in de meeste gevallen slechts een deel van de eitjes en de neten glippen tevens vaak door de tanden van een netenkam. Zorg dus dat u een kwalitatieve netenkam gebruikt met niet-wijkende kamtanden.

ontwikkeling stadia neten hoofdluis

Wat is het verschil tussen een bruine en een witte neet?

Een neet is een doorzichtig eitje met daarin een “ongeboren” luisje: het embryo. Het embryo is bruin van kleur waardoor de neet bruin oogt.
Na 7 tot 10 dagen komt het eitje uit. Het lege doorzichtige schilletje dat achterblijft oogt wit.
Witte neten zijn dus lege eitjes, bruine neten zijn eitjes met een (mogelijk levend) embryo er in.

Vaak wordt roos aangezien voor lege neten. Er bestaat zelfs een type roos dat vast, als een cilinder rondom de haarschacht zit. Omdat dit type roos veel op witte neten lijkt, wordt het ook wel Pseudo-Neten genoemd (zie foto 2 en 3 hieronder).

lege versus volle neet
Pseudo-Neten
Pseudo-Neet

Hoe kan ik zien of een neet nog levensvatbaar is?

Een neet is mogelijk levensvatbaar wanneer het aan alle onderstaande criteria voldoet:

- De neet zit op 1 cm of minder verwijderd van de hoofdhuid
- De neet is stevig vastgeplakt aan het haar
- De neet is licht- tot donkerbruin van kleur

Levensvatbare Neet