Jeuk

Bij hoofdluis hoort jeuk. Of niet?

Wat veroorzaakt de jeuk van hoofdluis?

Wanneer een hoofdluis bloed drinkt brengt hij wat van zijn speeksel in het wondje aan waardoor het minder snel stolt. Het is dat speeksel wat de jeuk veroorzaakt, mits u er allergisch voor bent. Bij een eerste besmetting kan het soms 2 weken aan incubatietijd duren voordat men de jeuk gaat voelen.
De jeuk wordt dus niet veroorzaakt door rondlopende luizen. Rond de 53% van de mensen is niet allergisch en bij hen ontstaat er helemaal geen jeuk, zelfs niet wanneer zij honderden of duizenden luizen hebben.

bloeddrinkende luis
luizenbeten

Betekent jeuk per definitie dat ik hoofdluis heb?

Nee. Jeuk kan vele oorzaken hebben. Verandering van het weer, psychische jeuk, droge hoofdhuid, reactie op haarverzorgingsproducten, en zelfs juist luizenmiddelen kunnen jeuk veroorzaken doordat deze niet altijd even mild voor de hoofdhuid zijn. Daar komt bij dat er een incubatietijd geldt voor de jeuk. Het duurt gemiddeld 2 weken na de besmetting voordat de jeuk ontstaat en de jeuk kan nog 2 weken aanhouden nadat de besmetting is verholpen.

Mensen met langdurige jeukklachten die overtuigt zijn dat deze door luizen (of andere parasieten) veroorzaakt wordt zonder dat zij daadwerkelijk luizen hebben, wordt ook wel het Ekbom Syndroom genoemd.

Heb ik een zichzelf in stand houdende jeuk?

Veel mensen met een langdurige hoofdluisbesmetting, of waarbij het krijgen van hoofdluis een traumatische ervaring is (geweest) krijgen last van chronische jeuk. Het is wetenschappelijk bewezen dat de hersenen meer jeuksignalen afgeven wanneer men langdurig of op getraumatiseerde wijze last heeft gehad van hoofdluis. Ieder klein kriebeltje (of zelfs geen kriebel) kan een jeuksignaal veroorzaken die (on)bewust geassocieerd wordt met hoofdluis. De jeuk lijkt erg op dat van een insect dat over de huid loopt en zo blijft iemand vaak overtuigd van het feit dat er nog luizen zijn.
Een professionele, forensische hoofdluischeck om hoofdluis uit te sluiten en zuivere Argan Olie verhelpt deze symptomen.

Mensen met langdurige jeukklachten die overtuigt zijn dat deze door luizen (of andere parasieten) veroorzaakt wordt zonder dat zij daadwerkelijk luizen hebben, wordt ook wel het Ekbom Syndroom genoemd.

Ekbom