Instructies Thuisbehandeling

Luizenkliniek Kam Kit

Om zo efficiënt mogelijk te kammen, adviseren wij u om zowel de video's als de geschreven aanwijzingen eronder geheel door te nemen.


Kammen ter Controle en Preventie:
Video Deel 1

Kammen ter Behandeling:
Video Deel 1 + Video Deel 2

Informatie

Gezinsleden controleren

Het is belangrijk dat elk gezinslid wordt gecontroleerd op hoofdluis.
Ook wanneer je reeds visueel hebt gezocht of op de reguliere wijze hebt gekamd ter controle, is de kans groot dat een luis of neet is gemist.
Zelfs een enkele gemiste luis kan bij de behandelde persoon een nieuwe hoofdluisbesmetting veroorzaken, waardoor de gehele behandeling teniet wordt gedaan..
Controleer ieder gezinslid door te kammen met onze Kam Kit volgens de onderstaande instructies.
Ieder gezinslid dat luizen en/of neten heeft, moet daarna een volledige behandeling ondergaan.

Controle/Behandeling/Preventie?

Kammen ter Controle: De Luizenkliniek Kam Methode met onze Kam Kit is de meest betrouwbare manier om op hoofdluis te controleren. Mits toegepast volgens de instructies, worden luizen en zelfs 90%-95% van de neten in één behandeling uitgekamd. Hiermee wordt uitgesloten dat, bij geen vondst, er wel een besmetting is.
Om op basis van uw vondst te weten of u hoofdluis heeft, kijk de korte video "Heb ik Hoofdluis" op: Hoofdluischeck

Kammen ter Behandeling: De Luizenkliniek Kam Methode is zeer geschikt voor een effectieve doch voordelige thuisbehandeling. Doordat de luizen en neten veel effectiever verwijderd worden kan u, in 13 dagen tijd om de dag kammen volgens de instructies, iedere besmetting gegarandeerd elimineren.

Kammen ter Preventie: De enige effectieve manier om nooit meer een volwaardige hoofdluisbesmetting te moeten verduren, is door eens per week een korte Kam-Controle te doen (kammen volgens de instructies van Video Deel 1).
Met een wekelijkse Kam-Controle van 5 á 10 minuten, voorafgaand aan de gebruikelijke wasbeurt, krijgt een eventuele nieuwe besmetting niet de kans om "aan te slaan".
Zodoende kan wekelijks vastgesteld worden óf er een nieuwe besmetting heeft plaatsgevonden en zo ja kan deze met één grondige kambehandeling direct worden geëlimineerd.
Aangezien de Kam Crème even verzorgend is als een conditioner van kapperskwaliteit, is conditioner na het haren wassen niet meer nodig, waarmee u 5 minuten tijd bespaart, wat de tijd van de controle grotendeels compenseert.

Hoe vaak/hoe lang kammen?

Hoe vaak?

Lichte besmetting 
(<3 luizen, <30 neten):
Één kambehandeling per behandeldag.
13 dagen lang om de 3 dagen = 
4 kambehandelingen totaal

Gemiddeld tot zware besmetting 
(>3 luizen, >30 neten):
Één kambehandeling per behandeldag.
13 dagen lang om de dag =
7 kambehandelingen totaal.

Het is van cruciaal belang dat u de 13 dagen volbrengt, ongeacht hoe licht of zwaar de besmetting!
Met onze Kam Kit kunt u al bij de eerste kambehandeling rond de 95% uitkammen. Maar de overige 5% moet ook geëlimineerd worden, door de cyclus te doorbreken!
Een gemiste neet (eitje) kan 7-10 dagen nodig hebben om uit te komen. Neten die pas aan het einde van die 10 dagen uitkomen, wanneer u reeds gestaakt zou zijn met de kambehandelingen, hebben binnen no-time weer een geheel nieuwe cyclus voortgebracht. Kam dus door tot de laatste neet is uitgekomen tot een luis, en u die laatste luis verwijderd heeft. De 3 dagen extra is voor de zekerheid, omdat jonge luisjes érg klein zijn en heel soms alsnog gemist kunnen worden. Na 3 dagen zijn zij al wat groter en eenvoudiger uit te kammen. 
Op de 13e dag zijn alle neten óf uitgekamd óf gestorven óf uitgekomen. Alle oude en nieuwe luizen zijn verwijderd alvorens zij nieuwe neten konden leggen: de cyclus is doorbroken!

Hoe lang?

Gemiddeld duurt een kambehandeling 20 min. bij kort haar en 30 - 40 min. bij lang haar.
Hoe lang een kambehandeling duurt hangt af van de structuur van het haar en de ernst van de besmetting. Snel klittend haar, zeer dik haar, en/of een groot aantal neten kan het kammen een uitdaging maken.
Daarom zijn de voorbereidende stappen en voldoende Kam Crème belangrijk. Het kammen kan qua snelheid en comfort geoptimaliseerd worden wanneer:
- de geadviseerde hoeveelheid Kam-Crème wordt gebruikt > ongeveer 1/7e deel van de liter Kam Crème per kambehandeling.
- de knopen goed uit het haar verwijderd zijn en de Kam Crème goed verdeeld is > gebruik van Tangle Teezer borstel en witte puntkam (Kam Kit Detangler of Ultimate). 
- de instructies stap voor stap worden opgevolgd. Het is niet nodig om langer door te gaan, of vaker te kammen, dan het uitkammen van alle plukken, éénmaal op de aanbevolen dagen.

 

Benodigdheden
 • Kam Crème (zorgt dat luizen niet gemist worden) 
 • Licemeister Netenkam (zorgt dat neten niet gemist worden)
 • Tangle Teezer (Detangler voor fijn haar, Ultimate voor dik/krul haar)
 • Puntkam
 • Witte kom of (was)bak

 

Benodigdheden

Wie mag de Kam Crème gebruiken?

De Kam Crème doodt geen luizen, maar vangt ze. Het is dus een product dat mechanisch werkt en derhalve geen pesticiden of andere (mogelijk) onveilige chemische stoffen bevat.
De Kam Crème is zo effectief dankzij zijn luizen-vangende structuur, niet door wat er in zit.

Qua ingrediënten is de Kam Crème te vergelijken met een hoogwaardige conditioner van kapperskwaliteit.
Maar dan zelfs nog gezonder dan de meesten! Een gewone conditioner is namelijk alleen geschikt voor het haar, niet voor op de hoofdhuid!
Het bevat géén:

 • Pesticiden
 • Insecticiden
 • Parabenen
 • Schadelijke conserveringsmiddelen
 • Siliconen
 • Parfum
 • Kleurstoffen

De Kam Crème is dus volkomen veilig voor baby's, kinderen en zwangere/lacterende vrouwen.

Instructies

Stap 1
 • Borstel het droge haar pijnloos uit de klit met de Tangle Teezer. (Krul- of kroeshaar pas borstelen met crème).
 • Breng vervolgens een scheiding aan in het midden van het haar (van voorhoofd tot aan de nek). Bij kort haar geen scheiding nodig

Benodigdheden:


Tangle Teezer + Puntkam

Stap 2
 • Breng een rijke laag Kam Crème aan op de droge haren, goed verdeeld over de gehele hoofdhuid. Ongeveer 1/7e deel van de flacon. *op flacon aangeduid in 'delen' 
  Het is van bepalend belang dat deze hoeveelheid goed verdeeld wordt aangebracht voor het vangende effect.
  Tip: doe eerst 1/7 liter in een kom, zodat je eenvoudig en snel dikke klodders kan pakken, i.p.v. steeds uit de fles moet knijpen/pompen.
 • Borstel nogmaals de haren met de Tangle Teezer borstel, zodat de klitten er weer uit zijn en de Kam Crème goed verdeeld is.
 • Kam de haren met de puntkam; wanneer deze er zonder weerstand doorheen gaat zijn de haren klaar om met de netenkam gekamd te worden.
  Kam Crème die in de puntkam terechtkomt weer terug op de scheiding smeren zodat er een “witte hanenkam” ontstaat!

Benodigdheden:

Kam-Crème + Tangle Teezer + Puntkam

Stap 3
 • Vul een witte kom of (was)bak met heet water om telkens de netenkam in uit te spoelen; door de warmte lost de Kam Crème weer op waardoor de drijvende neten en luizen goed zichtbaar worden.
 • U begint te kammen met de netenkam aan de kant van het voorhoofd en kamt vanaf de scheiding, schrapend langs de zijkant van het hoofd, tot aan de punten. Dan goed overlappend kamt u alle banen tot bij de nek.
 • Na het kammen van iedere baan spoelt u de kam goed uit in de kom. Indien de kom verzadigd raakt met Kam Crème, vul de kom dan opnieuw met schoon water zodat u goed zicht houdt op wat u vindt.
 • Wanneer u ter controle of preventie kamt, dan is dit voldoende, ter behandeling dient u te vervolgen met Stap 4 (Video Deel 2).

Benodigdheden:

Licemeister + Kom

Stap 4
 • Wanneer u ter behandeling kamt i.p.v. ter controle, til dan nu vervolgens het haar recht van het hoofd af, schuif de netenkam horizontaal in, dusdanig dat de gehele lengte van de kamtanden liggend over de hoofdhuid, diep in het haar, schuiven. Hierdoor komt de basis van de kamtanden ónder de neten en de op de huid liggende nimfen terecht, waardoor zij effectief uitgekamd worden.
  Zodra de haren niet verder de netenkam in kunnen en tegen het handvat drukken, trekt u de netenkam naar de punten van het haar toe. Zo kamt u alle plukken van alle richtingen (links, rechts, onder en boven).
 • Op het laatst kamt u alle haren naar achteren zodat u de scheiding zelf nog kunt kammen.

Extra Tips:

 • Zorg dat de punten van de netenkam constant zacht over de huid glijden. De kam mag nooit loskomen van de huid, totdat u voorbij de haargrens bent, anders mist u de onderste lagen.
 • Houd de vrije hand onder de netenkam, zodat de crème (met eventueel bewijs van aanwezige luizen) niet valt.
  Gebruik de vrije hand niet om het haar op het hoofd vast- of tegen te houden! Hierdoor komen er juist klitten in het haar die het kammen bemoeilijken!
 • Trek een vuilniszak met gat in de bodem over het hoofd en lichaam van de persoon die u gaat kammen zodat hij/zij niet nat en koud wordt. Laat jonge kinderen niet alleen met plastic i.v.m. verstikkingsgevaar!
 • Zet bijv. een leuke film op als afleiding.
 • Indien u iets vindt waarvan u twijfelt of het een luis/neet of iets anders is, haal het dan uit de waterbak, leg het op een wit vel papier en maak er dan een scherpe foto van. Middels de info en foto’s op de pagina Hoofdluischeck kunt u een goede determinatie maken. Ook kunt u de foto naar ons sturen per Email, dan kunnen wij u op afstand vertellen wat het is: info@luizenkliniek.nl
 • Deze behandeling elimineert gegarandeerd iedere besmetting.
  Wanneer dit bij u niet het geval is, dan zijn er 2 mogelijke oorzaken:
  - De instructies zijn niet correct uitgevoerd
  - Er heeft een herbesmetting plaatsgevonden
  Neem contact met ons op zodat wij u kunnen begeleiden tot totale eliminatie.
Kort haar

Voor personen met kort haar is het niet mogelijk of zinvol om te kammen volgens de kamtechniek van stap 3 waarbij men in banen vanaf een midden-scheiding naar de punten kamt.
U hoeft dan alleen volgens de methode van stap 4 te kammen:
Til de te kammen pluk haar recht omhoog van het hoofd af en kam de pluk meermaals van alle verschillende richtingen, door de kam helemaal liggend, plat op het hoofd, diep in de aanzet te schuiven. Let er daarbij op dat de gehele lengte van de kamtanden over de hoofdhuid glijdt, en de kam dermate diep in het haar geschoven wordt, dat de haren stevig tegen het handvat van de netenkam aangedrukt zijn, voordat- en terwijl u de kam omhoog uit het haar trekt. (zie Video Deel 2) 
Wanneer alle plukken op die manier grondig uitgekamd zijn, kamt u alle haren
 van voren naar achteren, in sterk overlappende banen.
 

Kroeshaar

Kroeshaar heeft een andere volgorde en methode van werken, omdat je anders niet goed erdoorheen komt.
Niet kroezend haar, ongeacht hoe licht of sterk de krul, zal met de Kam Crème veranderen in glad getemd haar, en kan volgens de reguliere instructies gekamd worden.
Met kroeshaar bedoelen we dus echt afro-haar type 3C-4C, dat kam je als volgt:

 1. Kam Crème in het droge haar doen, minimaal 1 "aangegeven deel op de flacon" maar soms ook meer, zowel op de hoofdhuid als in de lengtes van het haar
 2. Maak twee scheidingen. Één in het midden, van voorhoofd naar de nek. Één van oor naar oor.
 3. Zet de 4 delen vast met haarklemmen.
 4. Begin met een deel in de nek; neem een heel dun reepje haar aan de onderkant, en zet de haren erboven weer terug in de haarklem.
 5. Borstel en/of kam deze pluk helemaal uit met resp. de 'Tangle Teezer Ultimate borstel' en 'Tangle Teezer Wide Tooth Comb', tot je er vloeiend doorheen komt.
 6. Neem dan de witte puntkam, en kam de pluk uit tot je geheel geen weerstand meer voelt. Houd de pluk bij de punten steeds aangespannen vast, zodat de haren niet terug in de krul kunnen veren. De pluk moet constant (in een hoek van 90 graden) recht van het hoofd af gehouden worden.
 7. Smeer de Crème die in de puntkam terechtkomt terug op de aanzet.
 8. Schuif de Licemeister Netenkam horizontaal (liggend) zo diep mogelijk in de pluk, en trek dan naar de punten toe. Herhaal dit eventueel door de Netenkam van andere richtingen in te schuiven. (zie Video Deel 2)
 9. Spoel de kam steeds uit in de bak met heet water.
 10. Pas als de pluk met de netenkam uitgekamd is, mag je de pluk loslaten en terug in zijn krul laten veren.
 11. Nu neem je een volgende dunne reep haar, en zet je de overige plukken erboven weer terug in de haarklem. Dit doe je tot dit deel helemaal gekamd is, en herhaal je voor de overige 3 delen.

 

FAQ

Moet ik ook een luizenmiddel gebruiken?

Vaak wordt het advies gegeven en opgevolgd om naast de reguliere kambehandeling een dodend luizenmiddel te gebruiken.
Bij toepassing van onze Kam Behandeling is dit niet nodig. Het levert geen enkel voordeel of sneller resultaat:

Luizenmiddelen zijn effectief in het doden van luizen (tenzij er resistentie voor is), maar doden slechts een deel van de neten.
Onze kambehandeling is dermate effectief dat, bij uitvoering volgens onze instructies, alle volwassen luizen in de eerste kambehandeling verwijderd kunnen worden.
Het heeft naar onze mening geen enkel nut om de luizen eerst te doden, wanneer je ze daarna allemaal verwijdert. Het maakt tenslotte geen verschil of de luis levend of dood door het riool gaat.
Het is tevens zinloos om een luizenmiddel te gebruiken om zodoende een deel van de neten te doden. Ongeacht hoeveel levende neten er achter blijven, het vergt slechts 2 neten om de besmetting in gang te houden.
U moet dus hoe dan ook 13 dagen kammen om het nog levende deel te elimineren omdat een neet tot maximaal 10 dagen levensvatbaar kan zijn, plus 3 dagen extra om de laatst uitgekomen luisjes met zekerheid niet te missen).

Luizenmiddelen hebben daarnaast geen gezonde werking op de hoofdhuid en haren. De minst schadelijke en meest verkochte luizenmiddelen zijn gebaseerd op dimethicon (chemische olie die luizen verstikt).
Dimethicon verstikt echter ook de hoofdhuid en haren wat droge hoofdhuid, schilfers en jeuk kan veroorzaken. Dit zijn nu juist de symptomen die men kan verwarren voor een nog steeds bestaande besmetting. 

Hoe maak ik de netenkam schoon?

De netenkam hoeft alleen luisvrij te zijn om (kruis/her)besmetting te voorkomen. Neten die eenmaal uit het haar gekamd zijn kunnen niet meer uitkomen en geen besmetting veroorzaken.
Het is dus niet nodig om de netenkam uit te koken. 

Puur voor de hygiëne (dus niet voor enig besmettingsgevaar) kunt u de kam schoonmaken met een beetje gedehydrateerde alcohol.
Wanneer u de neten eruit wenst te halen kunt u dit het beste doen door deze onder de stromende kraan te houden terwijl u met een puntpincet de neten eruit schraapt.

Wat naderhand te doen met de Kam Crème?

De Kam Crème zorgt ervoor dat luizen letterlijk gevangen worden tijdens het kammen dankzij haar unieke structuur, niet doordat het werkzame (dodende) stoffen bevat.
Zodra u klaar bent met kammen levert de Kam Crème dus geen na-werking. Die is ook niet nodig.
Het grootste deel van de Crème wordt tijdens de kambehandeling uitgekamd. Het overige deel van de kamcrème kunt u na de behandeling uit het haar spoelen of wassen.

Heb ik (nog) hoofdluis?

Het is begrijpelijk wanneer u vóór, tijdens of na behandeling wil weten of u, of uw gezinsleden, (nog) hoofdluis heeft.
Of dat u uw kam-vondst wilt determineren.
Hoe je kan bepalen wat wat is, en of dat betekent dat het een actieve of verholpen besmetting, of wellicht wel loos alarm betreft, vind je op onze pagina Hoofdluischeck en de video "Heb ik Hoofdluis".

Heb ik Hoofdluis?

Kliniek behandeling

Kliniek Behandeling

In 1 ontspannende kliniek-behandeling luisvrij. 100% gegarandeerd & veilig
lees meer lees meer
kambehandeling

Thuis Behandeling

De enige gegarandeerde hoofdluis-behandeling voor thuis. 100% gegarandeerd, veilig en definitief luisvrij.
lees meer lees meer
Hoofdluis Check

Hoofdluischeck

De enige 100% zekere (zelf)-diagnose, voor thuis of in de kliniek.

lees meer lees meer