Reformatorisch Dagblad

Luizenkliniek maakt hoofdluis echt dood

Hoofdluis is onder scholieren een hardnekkig probleem. Fysiek contact tussen leerlingen en weinig controle zorgen ervoor dat de luis veel slachtoffers maakt.

Ouders zijn vaak de wanhoop nabij als er bij hun kind luizen worden geconstateerd. Hoofd en haren gaan in de chemicaliën. Vervolgens is het kammen, kammen en nog eens kammen.

Woensdag was het de jaarlijkse Luizendag. Uitgeschreven door het Landelijk Steunpunt Hoofdluis (LSH), dat vindt dat alle kinderen in Nederland luisvrij moeten worden. Dat kan bijvoorbeeld doordat ouders het haar van hun kinderen met een speciale luizenkam schoonmaken. Bij controle op school zou er dan geen luis meer te vinden zijn.

„Goed idee”, zegt Ursula Schipper van de Luizenkliniek in Schiedam, „maar hoofdluis is een hardnekkig probleem.” Volgens haar speelt het bij 70 procent van de meisjes op middelbare scholen. De insectjes vestigen zich in hun vaak lange haren.

Schipper: „Doordat leerlingen veel fysiek contact hebben, zoals met elkaar knuffelen en groepsselfies maken, springen de beestjes gemakkelijk van de ene naar de andere haardos.” Daarnaast wordt op middelbare scholen vaak weinig op hoofdluis gecontroleerd.

„Dat hoofdluis via jassen, kleding of beddengoed naar een nieuw slachtoffer kruipt”, is volgens Schipper onzin. „Het moet echt haar zijn. Of bont, zoals een bontmuts of een bontkraag.”

Lees verder op de website van het Reformatorisch Dagblad