Hoe krijg je hoofdluis?
Hoe verspreidt hoofdluis zich?
Dit doen zij uitsluitend via haar-haarcontact.
Hoofdluizen zijn genetisch geprogrammeerd om zich te verspreiden.
Wanneer zij de kans krijgen om een nieuwe gastheer te betrekken zullen zij dat niet laten.
Een volwassen vrouwtjes-luis hoeft slechts één keer te paren. Zij slaat het sperma op in haar lichaam en kan daarna dag, na dag, eitjes blijven leggen. Met name bevruchte vrouwtjes zijn zeer reislustig en op zoek naar een nieuwe gastheer. Één bevrucht vrouwtje dat in uw haar terechtkomt is voldoende om besmet te raken.
Luizen hebben klimpootjes, geen looppootjes. Zij klimmen van haar naar haar en zullen nooit het haar loslaten. Luizen verspreiden zich dus niet via voorwerpen, tenzij deze voorwerpen haren bevatten, zoals haarborstels of haarelastieken.
Een luis verspreidt zich in principe niet via zwemwater. Een luis kan wel 8 uur lang de adem inhouden en heeft dus geen noodzaak om een hoofd onder water te verlaten wegens verstikkingsgevaar. Een luis kan ook geen afstanden zwemmen. In het zeldzame geval dat een hoofdluis van de haren loskomt, kan deze wel goed drijven en door de beweging van het water in het haar van een ander terechtkomen, maar deze kans is uitermate klein.

Kan ik besmet raken door jassen, mutsen en bekleding?
Nee. Een hoofdluis heeft constant warmte en vocht dat van uw hoofdhuid verdampt nodig. Ook moet de luis 5 maal per dag bloed kunnen drinken. Zonder deze 3 elementen kan een hoofdluis niet langer dan 48 uur overleven, maar is ver voor die tijd al te verzwakt om zich te kunnen voortplanten. Een luis heeft dus geheel niets te zoeken op een voorwerp en zal zeker niet het risico lopen om via een voorwerp een nieuwe gastheer te vinden. Luizen houden zich altijd stevig vast aan haren en lopen alleen via een haar over naar een andere gastheer.
Er zijn echter 3 voorwerpen die een uitzondering op de regel zijn:
- Haarborstels, tenzij van plastic en één geheel gemaakt zoals de Tangle Teezer. Bij het borstelen kunnen er haren met luizen er aan in terecht komen. Een luis is lichtschuw en kan zich daarbij in de kleine openingen van de borstel verstoppen.
- Haarelastieken, tenzij van plastic en één geheel gemaakt zoals Invisibobble Elastieken. Bij het uittrekken kunnen er haren met luizen er aan in terecht komen. Een luis is lichtschuw en kan zich daarbij in de kleine plooitjes van het elastiek verstoppen.
- Bont. Naast het feit dat bont wreed is, is het tevens van echt haar waardoor een luis mogelijk de bontkraag kan aanzien voor zijn gastheer.


Wie kan hoofdluis krijgen?
Iedereen. Ongeacht of je man, vrouw, jong of oud bent. Wel houden ze van warme hoofdhuidjes. Mensen die veel warmte uitstralen of met veel of dik (isolerend) haar kunnen bevattelijker voor hoofdluis zijn.
De reden waarom mannen/jongens minder vaak hoofdluis hebben is omdat zij meestal kort haar hebben waardoor het te koud is voor de hoofdluis. Zij kunnen ze echter wel degelijk krijgen, zelfs gemillimeterd haar is voldoende voor een hoofdluis om zich aan vast te grijpen en hun neten aan vast te plakken.

Wat kan ik doen om luisvrij te blijven?
- Draag de haren in een knot! Losse haren, lange staarten of vlechten komen eenvoudiger in aanraking met het haar van een ander waardoor luizen kunnen overlopen. Een luis is heel plat en kan zich eenvoudig tussen samengebonden haren van een vlecht of staart wurmen.
- Gebruik plastic haarborstels en haarelastieken waar geen luizen in kunnen nestelen! Luizen hebben klimpootjes, geen looppootjes. Zij zullen zich daardoor enkel via haren verplaatsen. In borstels en elastieken komen echter veel haren (met mogelijk luizen) terecht.
- Vermijd echt bont! Echt bont is wreed en vormt tevens een risico op het oplopen van hoofdluis. Bont is haar en een luis kan zich eenvoudig en snel verplaatsen in- of naar de volgende bontkraag.
- Pas wekelijks de Luizenkliniek Kam Methode toe. Door wekelijks zo te kammen heb je iedere week zekerheid dat je hoofdluisvrij bent. Wanneer je toch een luis vindt, dan heeft die luis niet langer dan één week de tijd gehad om zich te verspreiden en vermenigvuldigen.
Hoe minder personen die in de omgeving besmet geraakt zijn, hoe kleiner de kans dat de behandeling teniet wordt gedaan door herbesmetting. Hoe eerder de besmetting ontdekt wordt, hoe sneller en zekerder kom je er weer van af.


Hoe snel kan overdracht plaatsvinden?
Luizen klimmen met zes poten en sterke klauwen behendig van haar naar haar. Daarbij kunnen zij snelheden van wel 30 cm per minuut halen. Een korte knuffel, het maken van een groep-selfie, of even op elkaars schermpje kijken waarbij er haar-haarcontact is, kan dus volstaan.
De poten van een hoofdluis zijn gelukkig alleen gemaakt voor klimmen, niet om mee over oppervlaktes te lopen. Een luis kan niet zwemmen (wel drijven), springen of vliegen.

